Založ si blog

Vyhladiť, alebo nehať tak? O imigrantoch a hrozbách

Podľa Wikipédie je hoax „predovšetkým prostredníctvom internetu šírená správa (…), ktorá napriek svojej nezmyselnosti vyzýva na to, aby bola preposielaná ďalším používateľom systému.“ Veľmi často ide o šírenie poplašných správ, ktoré varujú pred neexistujúcim nebezpečenstvom. Zdieľaním hoaxov sú známi napríklad Boris Kollár, Ibrahim Maiga a Sergej Chelemendik. Problém s rozpoznávaním nepravdivých správ má oveľa viac ľudí.

„Ciele“ hoaxu sú rôzne, niektoré hoaxy priamo ohrozujú bezpečnosť užívateľa, pretože sa ich tvorcovia snažia získať osobné údaje človeka. Stránka hoax.cz píše: „Jestliže se HOAX přeposílá výše uvedeným způsobem (na všechny adresy), dává se k dispozici obrovský seznam e-mailových adres náhodným příjemcům. Kvůli lavinovitému šíření zprávy nemůžete vědět, komu v dalších úrovních bude e-mail doručen. Seznam adres je rájem pro spamery, kteří pak mohou na získané adresy posílat nevyžádané e-maily. Někteří uživatelé se nestačí divit, jak mohli spammeři získat jejich adresu, kterou svěřili pouze několika známým. Ve skutečnosti stačí, aby se hromadně rozeslaný e-mail dostal na počitač infikovaný škodlivým kódem, který z něj dokáže vysbírat adresy a dále je zneužít.“

Momentálne je veľmi populárne šírenie nenávistných hoaxov o utečencoch a/alebo imigrantoch. Teraz si ukážeme, ako taký hoax funguje na slovenskom facebooku.

Stránka Neobmedzené informácie má takmer 800 fanúšikov. Spravuje ju stránka nasarepublika.net, ktorej slovenskou verziou je stránka onlinespravy.eu. Na stránkach nájdete články o úspešnom živote, o peniazoch, o motivácii a kariére. Čo treba urobiť, aby ste boli úspešní, motivovaní a bohatí? Stačí sa zaregistrovať. Na stránkach sú gramatické chyby, identita tvorcov nie je známa.

 

19.2. Neobmedzené informácie zdieľali 2 správy o údajnej kriminalite imigrantov.

Psychopat (imigrant) napadol v Bratislave dievčatko.  Do večera 20..2. správu zdieľalo 2133 ľudí.

Psychopat (imigrant) napadol v Bratislave dievčatko.
Do večera 20.2. správu zdieľalo 2133 ľudí. Typická pre hoaxy je výzva správu zdieľať (viď aj komentár admina na facebooku).

 

Správa vyvolala rozhnevané reakcie od viac ako 100 ľudí. Tu sú niektoré príklady:

 

hoa2

 

hoa3

 

Tento post má v sebe všetko – strach (psychopat v Bratislave!), ľútosť, hnev a dávku nenávisti voči imigrantom. Dokaličená tvár malého dievčatka zaujme a rozzúri mnohých. Tvorcom hoaxu ide právo o to, aby zaujali čitateľa a priviedli ho na svoju stránku. V tomto prípade autor tiež využíva príležitosť vyvolávať paniku a hrôzu z cudzincov.

Ak čitateľ klikne na link, dostane sa na stránku onlinespravy.eu, ktorá mu poskytne ďalšie „informácie“:

Tu sa už spomínajú imigranti.  Takto vyzerá typický hoax. Senzačný nadpis, ktorý vyvoláva hrôzu, kopec gramatických chýb a hlavne - výzva pozrieť si ďalšie stránky - reklamy.

Tu sa už spomínajú imigranti.
Takto vyzerá typický hoax. Senzačný nadpis, ktorý vyvoláva hrôzu, kopec gramatických chýb a hlavne – výzva pozrieť si ďalšie stránky – reklamy.

Stránka onlinespravy.eu vám síce nepovie, čím sa zaoberá, ale vyzýva vás sa zaregistrovať. Ich články sú plné gramatických a pravopisných chýb, sú zle preložené z češtiny. Toto sú typické znaky hoaxu.

Stránka onlinespravy.eu vám síce nepovie, čím presne sa zaoberá a kto za ňou stojí, ale vyzýva vás sa zaregistrovať. Ich články sú plné gramatických a pravopisných chýb, sú zle preložené z češtiny. Toto sú typické znaky hoaxu.

 

Treba si všímať varovné znaky – nadpis alebo predmet správy na vás nalieha, aby ste ju poslali ďalej čo najväčšiemu počtu ľudí. Na tento účel sa bežne využívajú falošné prosby o pomoc. V tomto prípade treba pomôcť dolapiť nebezpečného psychopata (imigranta), ktorý ohrozuje naše deti.

Hoaxy majú príšernú gramatiku, veľa pravopisných chýb. Mnohé hoaxy sú len zlé preklady z iných jazykov, napríklad z češtiny.

Výkričníky, CAPS LOCK, populárne témy (utečenci, násilie, počítačové vírusy, choroby…) – to všetko sú znaky hoaxu.

Keďže tieto hoaxy obsahujú obrázky, ideálne je skontrolovať, odkiaľ obrázok pochádza. Najjednoduchšie je vyhľadať obrázok na internete:

 

Vygoogliť obrázok trvá niekoľko sekúnd.

Vygoogliť obrázok trvá niekoľko sekúnd.

 

Výsledok hľadania nám ukáže, že na obrázku nie je bratislavská Terezka. Ide o 5-ročné dievčatko z Anglicka, ktoré napadol pes.

 

hoa7

 

Admini Neobmedzených informácii však išli ešte ďalej. Téma imigrácie v spojení so súčasnou panikou v slovenskej spoločnosti zabezpečí slušnú návštevnosť ich obskúrnej webstránky.

Okrem vymyslenej správy o útoku na dievčatko uverejnili aj správu o imigrantovi, ktorý údajne šoféroval opitý a bez dokladov.

Komentár admina zaujímavý aj pre políciu. No, aký máte názor na imigrantov - lepšie je ich "nehať tak", alebo "vyhladiť"?  V nadpise opäť všetky znaky hoaxu - škandál, výkričníky, populárna téma, hnev.

Komentár admina zaujímavý aj pre políciu. No, aký máte názor na imigrantov – lepšie je ich „nehať tak“, alebo „vyhladiť“?
V nadpise opäť všetky znaky hoaxu – škandál, výkričníky, populárna téma, hnev.

 

Kto túži získať viac informácii o tejto nehoráznosti imigrantov, dostane sa znovu na stránku onlinespravy.eu:

hoa4

 

Administrátori Neobmedzených informácii všetky mažú príspevky, ktoré na hoaxy upozorňujú. Kritici stratia možnosť pridávať komentáre.

Hlavne utečeneckú krízu v poslednom čase využíva týmto spôsobom mnoho nedôveryhodných stránok.

Mnohí ľudia si prečítajú iba nadpis, ktorý úmyselne vyvoláva paniku, hnev a nenávisť.

Ako vidieť na tomto príklade, veľa čitateľov neodhalí na prvý pohľad, že ide o nechutné klamstvo a podvod.

Teraz je 20.2., 23:00. Oba články zo stránky na facebooku zmizli. Stále je zverejnený článok o hrozbe vírusu Zika a hádanka o školskom autobuse, ktoré, samozrejme, fungujú na tom istom princípe.

Odporúčam navštíviť českú stránku hoax.cz, ktorá upozorňuje na najznámejšie hoaxy. Venuje sa tiež iným druhom internetových podvodov.

Na záver citát z hoax.cz (určite ho nepísal Boris Kollár).

Jedinou obranou proti těmto podvodům je rozumné uvažování !!!

 

 

 

 

Hrozí martinskej mešite pogrom?

23.11.2016

Verím, že nie. Dúfam, že nie. Poslanec Peter Pčolinský zverejnil včera na svojom Facebooku informáciu z Martina: Akási iniciatíva žiada(la) zákaz výstavby mešít na Slovensku. Momentálne je veľmi nepopulárne povedať, že mešity na Slovensku už sú. Máme aj tú slávnu ucelenú moslimskú komunitu. Niečo mi hovorí, že zistenie pána poslanca bolo uverejnené v duchu jeho [...]

Kto, keď nie my?

27.09.2016

Nedávno premiér Fico vyvolal u liberálov pohoršenie, keď obhajoval vývoz zbraní zo Slovenska do celého sveta. Okrem iných obchodujeme aj so Saudskou Arábiou a naše zbrane skôr či neskôr skončia v Sýrii. Pri riešení utečeneckej krízy Fico veľmi hlasno žiada(l), aby sa o ľudí z vojnou zasiahnutých krajín starali tí, ktorí sú za boje zodpovední. Zdá sa, že dodávanie [...]

Liberáli sa hrajú na vojnu

23.03.2016

Minulý týždeň mi prišiel mail. Vraj Nostradamus v 16. storočí geniálne predpovedal, že v roku 2015 Mohamedán zaplaví Európu a mier už nebude. Niektoré časti: „Ruka Mohamedána bude stále napřažena po darech těch krajin a nároků nebude konce!“ „Peníze pozbudou ceny a chleba moc nebude – sucha a zbytečné výdaje – hlad. Rabování, násilí [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 22908x
Priemerná čítanosť článkov: 4582x

Autor blogu

Kategórie