Založ si blog

Hrozí martinskej mešite pogrom?

Verím, že nie. Dúfam, že nie.

Poslanec Peter Pčolinský zverejnil včera na svojom Facebooku informáciu z Martina:

pcolinsky

Akási iniciatíva žiada(la) zákaz výstavby mešít na Slovensku. Momentálne je veľmi nepopulárne povedať, že mešity na Slovensku už sú. Máme aj tú slávnu ucelenú moslimskú komunitu.

Niečo mi hovorí, že zistenie pána poslanca bolo uverejnené v duchu jeho strany za účelom zvyšovania preferencii, lebo ľudia sa boja. Rada by som sa mýlila.

Je potrebné vedieť, že minaret nie je nevyhnutnou súčasťou mešity. Dokonca vlastníci Lednicko-valtického areálu už pred 200 rokmi dokázali, že ani k minaretu nemusí patriť mešita. Jednoducho, mešita je miesto, kde sa človek modlí, resp. kde sa klania Bohu v hlbokom predklone. Predpísaný architektonický tvar mešity nie je.

sujud

Modlitebňa v Martine nie je jediná na Slovensku. Keď ľudia o nich nevedia, je to len potvrdením faktu, že s nimi nie sú problémy.

Nájdu sa mnohí, čo chcú a budú chcieť mešity zakázať, vypáliť, budú chcieť vešať prasačie hlavy na vchodové dvere. Bojovníci za našu kultúru s dlažobnými kockami v rukách už tradične demonštrujú na námestiach, koľko z nich je pripravených prítomnosť moslimskej modlitebne riešiť násilím? Vyvolávanie strachu a pocitu ohrozenia, ktoré sa ozýva zo všetkých strán, môže viesť len k zlým veciam.

Najlepším riešením proti strachu alebo predsudkom je ísť sa do mešity pozrieť (môže sa to!, len, prosím, bez zbraní a fakieľ). Nájdeme tam ľudí, ktorých poznáme zo školy, z práce, z obchodu, z každodenného života. Mnoho Slovákov nepozná žiadneho moslima – návšteva mešity je príležitosť porozprávať sa o čomkoľvek, hoci aj o počasí. Takto sa postupne dá obmedziť a prekonať strach.

Ktovie, možno aj pán poslanec išiel do mešity na exkurziu, aby mohol šíriť osvetu a upokojiť voličov. V tomto bode by som rada mala pravdu.

 

Kto, keď nie my?

27.09.2016

Nedávno premiér Fico vyvolal u liberálov pohoršenie, keď obhajoval vývoz zbraní zo Slovenska do celého sveta. Okrem iných obchodujeme aj so Saudskou Arábiou a naše zbrane skôr či neskôr skončia v Sýrii. Pri riešení utečeneckej krízy Fico veľmi hlasno žiada(l), aby sa o ľudí z vojnou zasiahnutých krajín starali tí, ktorí sú za boje zodpovední. Zdá sa, že dodávanie [...]

Liberáli sa hrajú na vojnu

23.03.2016

Minulý týždeň mi prišiel mail. Vraj Nostradamus v 16. storočí geniálne predpovedal, že v roku 2015 Mohamedán zaplaví Európu a mier už nebude. Niektoré časti: „Ruka Mohamedána bude stále napřažena po darech těch krajin a nároků nebude konce!“ „Peníze pozbudou ceny a chleba moc nebude – sucha a zbytečné výdaje – hlad. Rabování, násilí [...]

Vyhladiť, alebo nehať tak? O imigrantoch a hrozbách

20.02.2016

Podľa Wikipédie je hoax „predovšetkým prostredníctvom internetu šírená správa (…), ktorá napriek svojej nezmyselnosti vyzýva na to, aby bola preposielaná ďalším používateľom systému.“ Veľmi často ide o šírenie poplašných správ, ktoré varujú pred neexistujúcim nebezpečenstvom. Zdieľaním hoaxov sú známi napríklad Boris Kollár, Ibrahim Maiga a [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 22878x
Priemerná čítanosť článkov: 4576x

Autor blogu

Kategórie